tisdag 11 oktober 2011

Skämmes, föräldrar!

Det finns få saker som gör mig så heligt förbannad som föräldrar som inte klarar av att förse sina barn med de mest basala saker. Som till exempel en banan, fem gånger i veckan, samtliga skolveckor på året. Eller en macka och mjölk de gånger ungarna ska på utflykt med klassen.

En förälder har anmält Ramdalsskolan i Oxelösund för brott mot skollagen. Orsaken? Jo, att det för en familj med tre barn kostar mellan 380 kronor och 570 kronor per unge att förse dessa med frukt - per läsår. Slår man ihop den summan med utflyktsmackan landar totalsumman per läsår på mellan 1380 kronor och 2070 kronor. Ve och fasa.

Ett barnbidrag = 1050 kronor. Två barnbidrag 2100 kronor plus flerbarntillägget på en hundring. Tre barnbidrag = 3150 kronor plus flerbarnstillägget på 604 kronor och vi landar på en månatlig summa av 3754 kronor. (Källa: http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/barnet_fott/barnbidrag)

Hur kan man då - som ansvarstagande, normal förälder - neka sitt barn frukt och macka när kostnaden per månad i värsta fall med tre barn landar på 172 kronor?

Vad får du för 172 kronor som du skulle kunna avstå varje månad?

- Tre paket kaffe
- Två alternativt tre pizzor.
- Tre och ett halvt paket cigg.
- Fyra och en halv dosa snus.
- Två flaskor av inte det billigaste rödvinet
- En tröja på H&M
- Knappt två biobiljetter
- Två kilo svensk köttfärs (byt mot den billiga irländska så har du tjänat ihop till några äpplen)

Och så vidare.

Det är så jävla pinsamt, att bråka över frukt och smörgås åt era barn. Och det är så jävla lågt att bortförklara dylikt med argument som att det är dyrt med vinterkläder eller sommarskor eller nyaste cykeln. Det är inte en BMW era barn vill ha - det är en banan, för Guds skull.

Är man inte beredd att omprioritera litet för att kunna pröjsa frukt till sina barn, då borde man i sanning ha tänkt efter en gång till innan man skaffade dem.

3 kommentarer:

 1. Håller med dig. Till viss del. För lever man på försörjningsstöd, exempelvis, så är det att vända på varenda krona som gäller. Jag tycker man ska värna om principen med en avgiftsfri skola - inget barn ska behöva skämmas för att "mina föräldrar inte har råd". Skolan ska vara så fri som möjligt från ekonomiska skillnader. Så visst, det handlar bara om en banan. Men också en princip.

  SvaraRadera
 2. Frukten är ingen skolavgift, barnen behöver frukt oavsett om de är hemma eller i skolan.

  SvaraRadera
 3. Katrin, det ingår pengar till mat för familjen i socialbidraget. Det räcker med råge till att köpa säsongens frukt och att äta en frukt om dagen. Tro mig, jag har varit på socialbidrag med tre barn. Ironiskt nog fick jag mer pengar över i plånboken då än när jag började jobba igen efter 2 år på soc...

  /Pernilla

  SvaraRadera